Özel Öğrenme Güçlüğü
Kişinin zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen; yaşı, zekası ve verilen eğitimin düzeyine göre belirlenen düzeyde öğrenememesi Özel Öğrenme Güçlüğü olarak tanımlanır.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ TÜRLERİ
- Okuma Bozukluğu ( Disleksi)
- Aritmetik Bozukluk ( Diskalkuli)
- Yazılı Anlatım Bozukluğu ( Disgrafi)
DİSLEKSİ
Disleksi; normal zeka, sosyokültürel fırsatlar ve bireye verilen eğitime rağmen okuma becerisi kazanmada meydana gelen beklenmedik ve kalıcı zorluk olarak tanımlanır.
Disleksi, bireylere göre farklılık göstermektedir. Bireyin yapısı, çevresel faktörler, aile desteği, aldığı süresi disleksinin şiddetini etkilemektedir.
DİSGRAFİ
Disgrafi, yazının mekaniğinin bozulduğu, harf ve hece atlayarak yazma, rakamları tersten yazma gibi durumlarda görülen yazı yazma güçlüğü olarak tanımlanır.
Disgrafi yaşayan kişiler; özellikle b,d,m,n,p harflerini karıştırırlar. Küçük- büyük harflere dikkat etmezler. Noktalama işaretlerini kullanmakta zorlanırlar. İmla kurallarını uygulamakta güçlük çekerler.
DİSKALKULİ
Diskalkuli; sayısal ilişkileri kavramada, hesap yapmada, sayısal sembolleri tanıma, kullanma ve yazmada yaşanılan zorluklar tanımlanır.
Matematiksel sembolleri karıştırma, temel matematik işlemlerini yavaş çözme, çarpım tablosunu öğrenmede zorlanma, dört işlem becerilerinde işlem yönlerini karıştırma, nesneler arası uzaklığı anlamada zorlanma görülür.
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNDEN ŞÜPHELENİLDİĞİNDE NE YAPILMALIDIR?
Düşük sosyoekonomik durum, anksiyete, depresyon gibi sorunlar akademik- bilişsel yetkinliği olumsuz etkilese de günümüzde daha çok nörobiyolojik nedenlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Gerekli tıbbi ve psikolojik ölçümler yapılmalı, bireye özel eğitim ve psikolojik destek sağlanmalıdır.